2020-07-27 17:00:21• hírek • közlemény

Az összetartozásunkat jelképezi az összeöntött búza

Első alkalommal tartották meg vasárnap a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület szervezésében Partiumi Búzaösszeöntő Ünnepséget Mezőpetriben.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem projekt keretében ugyanis Szatmár mellett Bihar, Szilágy és Máramaros megyék magyar gazdái is hozzájárulnak az egész Kárpát-medencét behálózó kezdeményezéshez, mely eredményeként rászorulókhoz kerül az összegyűlt búzából készített kenyér. Mint a rendezvény keretében el is hangzott: a mostani ínséges, járvánnyal sújtott időszakunkban is meg kell mutassuk, hogy össze tudunk fogni, hogy együtt erősek vagyunk, mégannyira, hogy segíteni tudjuk a nehéz körülmények között élőket.


A hagyományteremtőnek szánt esemény helyszíne a Mezőpetri határában található sportlétesítmény volt. Arató- és cséplőgépet, traktort is hoztak a gazdák, annak ellenére, hogy a hatályos rendelkezéseknek megfelelve korlátozott számban gyűltek össze a jelképes alkalomra.


Karádi Csaba helyi polgármester beszédében kiemelte:,bízik abban, hogy hagyománnyá válik a búzaösszeöntés, Mezőpetri pedig szívesen látja vendégül a rendezvényt.


Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora elmondta, hogy míg tavaly 5 tonnányi búzával járultak hozzá a Magyar Örökség Díjas kezdeményezéshez a szatmári gazdák, idén már 30-nál járnak, de bízik abban, hogy akár 60-70 tonna is összegyűl a következő napokban, hetekben. Mint rámutatott, a járvány közepette különösen fontos az ilyen kezdeményezés, meg kell mutassuk, hogy együtt mennyire erősek vagyunk.


A Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti részlege részéről Gyenes Kincső a „magyarok kenyere” szókapcsolatot értelmezte. Csodálatos fogalomnak nevezte, de nyomatékosította, hogy a mögötte megbúvó sok-sok cselekedet – mely révén kenyérhez jut sok-sok éhező – a legnemesebb. Nagy Sándor lelkész az Oikodomos Alapítvány nevében beszélt. Gondolatai arra a hozzáállásra alapozta, hogy a gazdák tudnak gondolni azokra, akik nem képesek előteremteni az élet jelentéssel is bíró kenyeret.


Kovács Szabolcs István, a szervező egyesület elnöke ismertette, hogy 80 gyűjtőponton várják a továbbiakban is a búzát, mégpedig augusztus 10-éig. Kiemelte: lényeges a búza mennyisége, de talán még lényegesebb az, hogy hány gazda csatlakozott ehhez a nemes kezdeményezéshez, mely révén tavaly 80 ezer gyermek örülhetett a friss kenyérnek.


A beszédek között fiatalok versmondással, citerázással és néptánccal kedveskedtek, majd a gazdaegyesület tagjaival öntötték össze a búzát egy nagy tartályba. Az esemény imával és a magyar himnusz eléneklésével zárult.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: